Skip links
DEMENTIEVRIJWILLIGERS GEZOCHT

Dementievrijwilligers staan stil bij 5-jarig jubileum en groeien door

Steeds meer mensen in onze samenleving krijgen te maken met dementie. Na de diagnose leven mensen met dementie vaak nog zo’n zeven jaar thuis. Dan is het zowel voor degene met dementie als zijn of haar mantelzorger(s) fijn om ondersteuning te krijgen van een dementievrijwilliger. Binnen de gemeente Roermond zijn inmiddels 14 dementievrijwilligers actief. Begin dit jaar vierden zij hun 5-jarig jubileum. “We zijn gegroeid, maar nieuwe vrijwilligers zijn zeker welkom!”

“In 2019 zijn we gestart met 6 dementievrijwilligers”, blikt Els Dorssers terug. Binnen Vijf is Els actief als coördinator Dementievrijwilligers en van de Sociale Benadering Dementie. “In de afgelopen 5 jaar is dat aantal uitgegroeid tot 14 vrijwilligers. We zijn heel blij met deze versterking en hebben de vrijwilligers tijdens onze jubileumviering in het zonnetje gezet.”

Persoonlijke aandacht en ontzorging

“Helaas is het zo dat steeds meer mensen geconfronteerd worden met dementie”, vervolgt Els. “Zij wonen vervolgens - mede vanwege de wetgeving - steeds langer in hun thuisomgeving. Ze blijven dus langer deel uitmaken van de gezinssamenstelling, het sociale leven en de samenleving. Enerzijds is dat heel positief: voor de mensen met dementie kan het prettig en gezond zijn om in hun vertrouwde omgeving te blijven wonen en aan de maatschappij te blijven deelnemen. Anderzijds vraagt de zorg en aandacht die zij nodig hebben ook het nodige van de mensen om hen heen. Terwijl het dagelijks leven doorgaat, krijgen zij er ineens een rol als mantelzorger bij die steeds intensiever wordt. Daarom zijn de dementievrijwilligers zo belangrijk en waardevol. Dankzij hun persoonlijke aandacht kunnen mensen met dementie nog zo lang mogelijk de dingen blijven doen waar ze plezier aan beleven. Dat zijn de meest dagelijkse dingen, zoals wandelen, ergens samen naartoe gaan of gewoon gezellig kletsen. Tegelijk ontlasten zij de mantelzorger op deze manier een beetje. We zien dat de aandacht en steun van de dementievrijwilligers ontzettend wordt gewaardeerd.”

Nieuwe vrijwilligers welkom

Nieuwe enthousiaste dementievrijwilligers zijn nog steeds van harte welkom. Als vrijwilliger krijg je ondersteuning van de casemanagers van Hulp bij Dementie Midden-Limburg en een gratis training van drie bijeenkomsten. Hierin leer je van alles over het ziektebeeld en hoe je het beste kunt omgaan met mensen met dementie. Vijf zorgt voor de koppeling, de begeleiding en de ondersteuning van de dementievrijwilligers. Lijkt het je interessant om van betekenis te zijn voor iemand met dementie en het team van dementievrijwilligers te komen versterken? Neem dan voor meer informatie en aanmelden contact op met Els Dorssers, Coördinator Dementievrijwilligers Sociale Benadering Dementie:
e: e.dorssers@vijf.nu
t: 06 - 52 56 28 79

OP ZOEK NAAR HULP
OF ONDERSTEUNING?

Geef ons de Vijf!

🍪 Wij verzamelen cookies voor een goede weergave van deze website.