Skip links
Nieuw

Huiskamer+: een warm samenzijn in de wijk

Sinds 2022 is de open inloop van Vijf op het Trefpunt vaste prik voor de wijkbewoners van de Kemp en aangrenzende wijken: een plek waar iedereen welkom is voor een luisterend oor, om een spelletje te spelen, om iets leuks te organiseren of om vragen te stellen aan een van de leefcoaches. Toch is er in de wijk ook een belangrijke doelgroep die vraagt om een iets andere insteek dan de reguliere open inloop. Speciaal voor deze doelgroep is er nu de Huiskamer+.

“In de afgelopen twee jaar dat we met Vijf actief zijn in de Roermondse wijken, hebben we de inwoners steeds beter leren kennen”, vertelt Ron Jacobs, leefcoach van het gebiedsteam KKKHV (Kemp, Kitskensberg, Kapel, Heide en Veld). “Op ‘t Trefpunt zijn we met een reguliere inloop gestart; hier is iedereen welkom. Maar nu we meer inzicht hebben in de wijk en de behoeften van de bewoners, blijkt dat niet iedereen aansluiting vindt bij deze inloop. We zien dat er ook een groep inwoners is die tussen wal en schip valt: mensen die geen duidelijke zorg- of hulpvraag hebben, maar die wel heel erg gebaat zijn bij wat extra aandacht en sociaal contact. Ze zouden bijvoorbeeld graag meer onder de mensen komen en een fijne daginvulling willen. Maar om uiteenlopende redenen – bijvoorbeeld vanwege de hoge leeftijd, omdat ze minder mobiel zijn of minder zelfredzaam – is het uitdagender voor deze doelgroep om op eigen initiatief de deur uit te gaan en aan te sluiten bij de reguliere inloop. Speciaal voor deze doelgroep – en hun eventuele mantelzorgers – hebben we de Huiskamer+ in het leven geroepen. Deze inloop biedt hen net dat extra steuntje in de rug dat zij nodig hebben om er weer bij te horen en op een fijne, leuke manier de dag door te komen. Ook kunnen we mantelzorgers een stukje ontlasten met deze inloop.”

Huiskamer

Speciaal ter ere van de Huiskamer+ transformeerden de leefcoaches van het team de inloopruimte – die tot dan toe dienst deed als kantoor – eigenhandig en met veel liefde om tot een gezellige, sfeervolle huiskamer. Nu is het als een tweede huis voor de deelnemers. Zo kunnen ze lekker ontspannen neerploffen op de bank of in een fauteuil met een dekentje en een boekje. Of samen met een van de andere aanwezigen een gezelschapsspelletje uit de kast trekken. Steevast wordt er een eenvoudige warme maaltijd bereid waar alle aanwezigen een steentje aan bijdragen door mee te helpen in de voorbereiding. “Zo wordt het elke dag een gezellig samenzijn, waar ontmoeten, samen eten en leuke activiteiten doen centraal staan”, licht Ron verder toe. “Daarnaast worden er ook activiteiten georganiseerd in het kader van voorlichting, informatievoorziening, advies en recreatie. Denk aan onderwerpen als Valpreventie en het geven van informatie over wonen en zorg via de WegWijZer. We activeren de inwoners zoveel mogelijk om mee te doen. Maar ook terugtrekken en gewoon even erbij zitten in de relaxfauteuil kan; net als thuis!”

Nieuw concept

De Huiskamer+ is een nieuw concept dat zich in de praktijk zal moeten bewijzen. De beoogde doelen van het initiatief zijn onder meer het bevorderen en zo lang mogelijk behouden van de zelfstandigheid en (positieve) gezondheid van de inwoners, het vergroten van het sociale netwerk van de deelnemers en eenzaamheid tegengaan, het ontlasten van de mantelzorger en het creëren van een laagdrempelige ontmoetingsplek dicht bij huis. Dit alles met het hogere doel om een alternatief antwoord te bieden op de groeiende vraag naar dure (en soms onnodige) zorg en het groeiend tekort aan zorgmedewerkers in een vergrijzende samenleving. 6

Openingstijden

De Huiskamer+ is geopend op maandag, woensdag en vrijdag van 10.00 tot 14.00 uur op ‘t Trefpunt (Javastraat 31 in Roermond) en is voor iedereen toegankelijk die woont in het gebied KKKHV. Voor deelname wordt per bezoek € 1,50 gevraagd; hiervoor krijgt de deelnemer koffie en thee en een lunchmaaltijd. Indien nodig zijn er mogelijkheden om vervoer te regelen. Heb je interesse om jezelf aan te melden of ben je mantelzorger en wil je er graag meer over weten? Neem dan contact op met Ilonka Klein (06 – 11 33 97 36 / i.klein@vijf.nu) of mail of bel naar Vijf: info@vijf.nu of 0475 – 38 46 39.

Overzicht aanwezigheid Vijf in het Trefpunt:

• Open inloop: dinsdag 18.30 – 21.00 uur
• Open inloop: donderdag 14.30 – 17.00 uur
• Leefcoach aanwezig: dinsdag 10.00 – 11.30 uur
• Huiskamer+: maandag, woensdag en vrijdag 10.00 – 14.00 uur

Aanwezigheid De WegWijZer in het Trefpunt

• Inloopspreekuur: donderdag 14.30 – 17.00 uur

OP ZOEK NAAR HULP
OF ONDERSTEUNING?

Geef ons de Vijf!

🍪 Wij verzamelen cookies voor een goede weergave van deze website.