Skip links
Mia en Vijf

“Ik kan zelf iets van mijn leven maken”

Mia woont samen met haar hondje in een gezellig huisje in de Componistenbuurt. Ze kampt met evenwichtsproblemen en heeft regelmatig depressieve buien. Ze heeft dan ook van alles meegemaakt in het verleden, maar ze worstelt zich een weg naar boven! Ze besloot contact op te nemen met de leefcoaches van Vijf om te kijken of zij iets voor haar konden betekenen.

Als je ondersteuning vraagt van Vijf team Donderberg-Hoogvonderen kom je eerst in de Startgroep terecht. De Startgroep komt drie keer bij elkaar en als deelnemer kijk je wat je eigenlijk echt aan jezelf wilt veranderen. Er wordt gewerkt aan je motivatie om daadwerkelijk aan de slag te gaan. En tot slot wordt er gekeken hoe je eigen buurt je daarbij kan helpen.

Spannend

Als leefcoaches Eggie en Johan bij Mia thuis langskomen om haar persoonlijk uit te nodigen voor de Startgroep, is de buurvrouw bij Mia net druk in de weer met poetsen. “Mijn buurvrouw is erg belangrijk voor mij. Door mijn fysieke klachten kan ik niet meer alles zelf.” Mia vindt het best spannend, zo´n Startgroep. Moet je daar je problemen delen met anderen? Ze heeft een beeld voor ogen van allemaal verdrietige en wanhopige mensen. Een paar weken later tijdens de eerste bijeenkomst is de opluchting groot als Mia ziet dat het helemaal geen grote groep is. En dat ze zelf mag bepalen wat ze wel zegt en wat niet. Ze heeft op de eerste dag al snel een klik met een andere deelnemer waarmee ze enige verwantschap voelt.

Vragen over jezelf waar je eigenlijk nooit bij stilstaat

Het meest speciale vindt ze de vragen die ze krijgt over haarzelf: “Wat wil ik eigenlijk écht veranderen? Welke zaken zijn belangrijk voor mij? Wat houdt me tegen? Wat wil ik? Wat kan ik? Het zet je aan het denken over vragen waar je eigenlijk nooit bij stilstaat. Hoe mooi is dat?!” Eggie legt uit: “Vanuit het gedachtegoed van Positieve Gezondheid laten we de deelnemers met een brede blik naar zichzelf kijken. Het helpt je om met fysieke, mentale en sociale uitdagingen in het leven om te gaan. Ik pas dit ook regelmatig toe op mezelf, om te kijken of ik nog in balans ben.” Mia vindt het heel bijzonder dat Eggie en Johan van Vijf ook maar gewone mensen zijn, die zichzelf niet beter vinden dan anderen en die af en toe ook heel open zijn over hun eigen leven. Geen typische hulpverleners. Geen therapie. Normale gesprekken van mens tot mens. Gelijkwaardig.

Eigen netwerk

In de laatste bijeenkomst wordt vooral aandacht besteed aan je eigen netwerk: wie ken ik allemaal in mijn privé-leven die me bij dingen kunnen helpen? Maar ook aan alle voorzieningen en initiatieven op de Donderberg en Hoogvonderen. Johan: “Op de Donderberg zetten mensen zich enorm voor elkaar in. In talloze initiatieven. De wijk is veel socialer dan vaak wordt gedacht. Binnen de Startgroep maken bewoners kennis met deze zorgzame kant van de buurt.”

Heel bewust zelf op pad

De Startgroep heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat Mia met een vernieuwde blik naar zichzelf is gaan kijken en naar de buurt. “Hoewel ik problemen heb, gaat het eigenlijk best goed met me. Ik heb een klein, maar betrouwbaar netwerk waar ik erg blij mee ben. Ik heb een schat van een dochter en fijne kleinkinderen en enkele dierbare vrienden, zoals de buurvrouw. In de Startgroep kreeg ik het inzicht dat ik zelf wat van mijn leven kan maken. Ik ga nu heel bewust zelf op pad om ondanks mijn evenwichtsstoornissen toch onder de mensen te komen. De Omnibuzz brengt me erheen en als het even kan loop ik zelf terug met mijn rollator. Er zijn plekken genoeg onderweg waar ik even kan uitrusten. En individuele begeleiding van professionals? Heb ik helemaal niet nodig! Ik ben vastberaden om het zelf te doen en de Startgroep van Vijf heeft me dat laten inzien.”

OP ZOEK NAAR HULP
OF ONDERSTEUNING?

Geef ons de Vijf!

🍪 Wij verzamelen cookies voor een goede weergave van deze website.