Skip links
Verdiepende training

Verdiepende training voor (dementie)vrijwilligers: ‘Omgaan met dementie’

Vrijwilligers die betrokken zijn bij iemand met dementie hebben mogelijk vragen en behoefte aan ondersteuning. Speciaal voor deze doelgroep hebben Hulp bij Dementie, MET ggz en Vijf de training ‘Omgaan met dementie’ ontwikkeld. De driedelige training vindt nog dit najaar plaats.

Dementie is een ziekte waarbij het functioneren van de hersenen achteruitgaat. Het begint vaak met vergeetachtigheid. Daarna doen zich andere problemen voor. Iemand weet bijvoorbeeld niet goed meer welke dag het is of kan de weg terug naar huis niet meer vinden. Tijdens de training wordt ingegaan op het ziektebeeld, de communicatie met en de benadering van iemand met dementie. De training is primair bedoeld voor vrijwilligers die betrokken zijn bij personen met dementie, maar ook vrijwilligers die niet betrokken zijn bij iemand met dementie zijn welkom.

Data, programma en locatie

De trainers zijn Ria Verstappen, projectmedewerker bij Hulp bij Dementie en Marieke Zelissen, gezondheidszorgpsycholoog MET ggz. De driedelige training vindt plaats op de woensdagen 25 oktober, 1 november en 8 november van 19.30 tot 21.30 uur in De Donderie (Donderbergweg 47-49, 6043 JA Roermond/ruimte 10). Tijdens elke bijeenkomst staat een ander thema centraal:

- Bijeenkomst 1: Wat is dementie en welke vormen zijn er? Ook wordt er ingegaan op de werking van het geheugen.
- Bijeenkomst 2: Onbegrepen gedrag. Bij dementie verandert veelal het gedrag. Er wordt uitleg gegeven over verschillende gedragskenmerken bij dementie en hoe hiermee om te gaan. 
- Bijeenkomst 3: Waaruit bestaat de sociale kaart rondom dementie? Bij elke bijeenkomst is er volop gelegenheid om vragen te stellen en ervaringen uit te wisselen; het programma kan zelfs worden aangepast op de vragen en behoeften van de deelnemers.

Meer informatie en aanmelden

Deelname is gratis; aanmelden is mogelijk tot en met 14 oktober 2023. Er kunnen maximaal 15 deelnemers meedoen. Voor deze training dienen de deelnemers zelf het boek van Ruud Dirkse ‘Had ik het maar geweten’ aan te schaffen. Aanmelden kan bij:

Els Dorssers
T 06 – 52 56 28 79
E e.dorssers@vijf.nu

OP ZOEK NAAR HULP
OF ONDERSTEUNING?

Geef ons de Vijf!

🍪 Wij verzamelen cookies voor een goede weergave van deze website.