Skip links
ERVARINGSVERHAAL MAATJE OP MAAT

"Het mooiste vind ik de verhalen over de autoped"

Vrijwilliger Ernest Oosterwaal (63 jaar) is via Maatje op Maat gekoppeld aan de 91-jarige Lia Salemans-van Dijck. De twee hadden direct een bijzondere band. “Als we samen erop uitgaan, is het altijd feest!”

Maatje op Maat is het centrale punt voor inwoners van de gemeente Roermond die hulp of ondersteuning van vrijwilligers kunnen gebruiken bij een-op-een vragen. Maatjes zijn vrijwilligers die met hun inzet een groot verschil maken in het leven van een ander. Ze geven extra aandacht, bieden steun en hulp aan iemand die dat nodig heeft. Er zijn BelMaatjes, BezoekMaatjes, KlusMaatjes, AdministratieMaatjes en AutoMaatjes. Maatje op Maat is onderdeel van Vijf.

Vriendschap naargelang behoefte

“Maatje op Maat: wat is dat toch een fantastische titel die precies beschrijft wat ik doe voor mijn maatje”, vertelt Ernest. “Ik ben een vriend die hulp en vriendschap geeft naargelang de behoefte. De ene keer is dat alleen maar kletsen en koffie drinken, de andere keer is dat meegaan naar een dokter. Er zijn natuurlijk veel factoren die bepalen of een match tussen de hulpvragende en het maatje tot stand komt. In mijn geval was de klik met Lia er ogenblikkelijk. Ik werd gegrepen door haar levendige ogen, de ondeugende blik en het fijne postuur van 1.46 m.”

Vrijheid blijheid

“Dat ik zelf heel openhartig ben, heeft zeker geholpen in de opbouw van onze relatie. Ik zeg vaak ‘ik ben de zoon die Lia zelf nooit gehad heeft.’ We praten uiteraard over hoe dat zo gekomen is, maar dat blijft tussen ons. Ik kan héél goed luisteren en me overgeven aan de nood van het moment. Soms zie ik Lia 3 keer in één week en soms 2 weken niet. Vrijheid blijheid van beide kanten. Het grootste plezier dat ik haar kan doen, is een tourritje maken door de omgeving. Dan komen de verhalen van vroeger en daar leer ik veel van. Het leukste zijn de verhalen dat Lia als kind eropuit trok met de autoped. Dat woord alleen al! Autoped. Welk kind van vandaag weet wat dat is ? Een step op luchtbanden in felle kleuren.”

Altijd feest

“Lia is helaas slechtziend, wat haar erg afhankelijk maakt van anderen. Zelf moppert ze weleens dat ze geleefd wordt in plaats van dat ze zelf leeft, en dat klopt helaas. De hele week komt er volk over de vloer om te helpen met dit en met dat. Dat lijkt mooi, maar er blijft weinig tijd over om zelf dingen te plannen. Dus als het ons lukt om samen erop uit te gaan, is het altijd feest.”

OP ZOEK NAAR HULP
OF ONDERSTEUNING?

Geef ons de Vijf!

🍪 Wij verzamelen cookies voor een goede weergave van deze website.