Skip links
LOOP BINNEN BIJ DE WIJKHOTSPOT

Roermondse AutoMaatjes vieren 2000e rit

In 2019 ging het initiatief ANWB AutoMaatje van start in Roermond: vrijwilligers die met hun eigen auto minder mobiele plaatsgenoten vervoeren. Door de pandemie die kort daarna uitbrak bleef het aantal ritten in eerste instantie op een laag pitje staan. Inmiddels hebben de AutoMaatjes echter een flink aantal ritten op de teller: eind februari vierden zij in het bijzijn van wethouder Marianne Smitsmans hun 2000e rit.

In 2022 werden rond de 1200 ritten gereden. “Dat zijn dus gemiddeld ruim 3 ritten per dag”, merkt Marianne Smitsmans op. “Dat is ontzettend veel en het is mooi om te zien hoe waardevol deze service is voor veel mensen. Het werkt heel laagdrempelig: je belt, je wordt thuis opgehaald op het afgesproken tijdstip en weer thuisgebracht. Daarmee biedt AutoMaatje een stukje veiligheid en zekerheid. Dat zijn de dingen die maken dat mensen weer meer naar buiten kunnen. De vrijwilligers leveren hieraan de belangrijkste bijdrage; zonder hen zou AutoMaatje niet kunnen bestaan. En dat verdient een heel groot compliment.”

Dankbaar
Naast veiligheid en zekerheid biedt AutoMaatje minder mobiele inwoners bovendien een leuk sociaal contact en goed gesprek met de bestuurder onderweg. Mevrouw K. is vanaf het eerste uur dankbaar deelneemster van AutoMaatje. Zij reed in 2019 de eerste symbolische rit met Marianne Smitsmans en samen met de wethouder reed zij op 23 februari 2023 de 2000e rit. “AutoMaatje is zo fijn voor mensen zoals ik. Ik ben er zo ontzettend dankbaar voor. Namens alle gebruikers van AutoMaatje wil ik jullie bedanken voor wat jullie voor ons betekenen.”

Laagdrempelig
Er zijn geen ingewikkelde regels om gebruik te mogen maken van de service, die mogelijk wordt gemaakt door vrijwilligers, de ANWB, de gemeente Roermond en Vijf. Zo heb je geen medische indicatie nodig en het hoeft ook helemaal geen ‘noodzakelijk’ vervoer te zijn. Het kan bijvoorbeeld ook gaan om een sociaal bezoek. “Waar het om gaat is dat mensen die minder mobiel zijn, ongeacht leeftijd, makkelijk de deur uit kunnen. Of het nu gaat om een bezoek aan het ziekenhuis, een bezoek aan een kleinkind twee dorpen verderop of een tante in Venlo. Voor ons maakt het niet uit wat de bestemming is of de reden van het bezoek. De enige voorwaarden zijn dat je zelfstandig woont in de gemeente Roermond en om wat voor reden dan ook minder mobiel bent en/of een klein inzetbaar netwerk hebt”, licht Maikel Pollaert toe, coördinator van ANWB AutoMaatje Roermond en als leefcoach van Vijf verbonden aan Maatje op Maat.

Uitbreiding welkom
Het team is inmiddels 23 AutoMaatjes rijk, maar uitbreiding is nog altijd zeer wenselijk. “Niet alleen kunnen we dan nog meer verzoeken inwilligen; hoe dichter de aanvrager en onze vrijwilligers bij elkaar in de buurt wonen hoe voordeliger het reizen wordt omdat er minder kilometers hoeven te worden gereden”, aldus Maikel Pollaert.

Maatje op Maat
AutoMaatje maakt deel uit van het omvangrijkere initiatief Maatje op Maat Roermond. Naast AutoMaatjes zijn er ook BelMaatjes, BezoekMaatjes, KlusMaatjes en AdministratieMaatjes. Ben je benieuwd wat de Maatjes voor jou (of een naaste) kunnen betekenen of lijkt het je leuk om zelf een Maatje te worden? Kijk dan voor meer informatie op

OP ZOEK NAAR HULP
OF ONDERSTEUNING?

Geef ons de Vijf!

🍪 Wij verzamelen cookies voor een goede weergave van deze website.